Nieuwsbrief @Tritel 18

ROAM LIKE AT HOME
TIPS OM JE TE BESCHERMEN TEGEN RANSOMWARE
NIEUWE WETGEVING VOOR 06-NUMMERS
TEAM TRITEL WINT TIJDENS AZ GOLF OPEN 2017
IRRITANT…
 

ROAM LIKE AT HOME

Goed nieuws! Het duurt niet lang meer voordat je in het buitenland kan bellen, sms-en en internetten zoals je dat in Nederland gewend bent. Door de nieuwe regel die op 15 juni 2017 ingaat, mogen providers geen torenhoge prijzen meer rekenen voor bellen, sms-en en internetten in het buitenland. Waar voorheen een aparte EU-bundel van toepassing was, is dat nu niet meer nodig. Alles wat je nu gebruikt in het buitenland komt uit je standaard bundel.

Deze nieuwe regels gelden voor consumenten en zakelijke gebruikers die gebruik maken van een mobiele abonnement of prepaidkaart. Alle landen in de Europese Unie zullen deze regel hanteren. Een toevoeging van landen die niet in de EU zitten maar die wel deze regels gaan hanteren zijn Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Voor alle andere landen in de wereld gelden deze regels niet. Bij bezoek aan bijvoorbeeld Amerika of Canada worden de prijzen gehanteerd die de telecomaanbieders hiervoor rekenen. Zij mogen zelf bepalen wat ze daar voor vragen.

De nieuwe roamregels gaan vanaf 15 juni in de hele Europese Unie van kracht. Telecomaanbieders mogen zichzelf beschermen tegen misbruik. Ze mogen bijvoorbeeld een toeslag rekenen als abonnees langer in het buitenland zijn en daar meer data verbruiken dan thuis. Bij abonnees met een onbeperkte databundel of een goedkoop abonnement mogen zij de hoeveelheid data beperken tot een redelijke hoeveelheid. De kosten die worden gerekend voor gebruik buiten de bundel of in landen buiten de EU is afhankelijk per telecomaanbieder. Wil je weten wat het jou gaat kosten? Bezoek de website van uw provider voor meer informatie.

TIPS OM JE TE BESCHERMEN TEGEN RANSOMWARE

De afgelopen tijd is het veel in het nieuws geweest, ransomware. De computer wordt besmet met een virus dat meestal via de mail binnenkomt. Dit virus vergrendelt alle belangrijke bestanden zodat deze niet meer gebruikt kunnen worden. Nadat alle bestanden zijn ‘gijzelt’, komt er een melding in beeld die aangeeft hoeveel tijd er over is om het losgeld te betalen om zo de bestanden weer terug te krijgen. Om dit tegen te gaan en om te zorgen dat u uw werk kan blijven doen, geven wij enkele tips:

Back-up maken
Zorg dat er regelmatig een back-up wordt gemaakt van alle bestanden zodat deze niet voorgoed door de ransomware-infectie verloren gaan. Een goede manier om te back-uppen is via een clouddienst en een fysieke externe back-up. Hierbij kan u denken aan een verwisselbare schijf, extra laptop of usb-stick. Een back-upkopie is ook handig wanneer u per ongeluk een belangrijk bestand heeft verwijderd of wanneer de harde schijf het zou begeven.

Houd je software up-to-date
 Zorg dat alle software op de computer up-to-date is. Bij het WannaCry-ransomware, dat afgelopen maand in het nieuws was, kwam de infectie door een beveiligingslek in alle ondersteunende Windowsversies, alsmede Xp, Windows server 2003 en Windows 8. Het is belangrijk dat u de beveiligingsupdate MS17-010 van 14 maart installeert. Systemen die deze beveiligingsupdate hebben geïnstalleerd zijn niet kwetsbaar voor deze ransomware, wat uiteraard nogmaals aangeeft hoe belangrijk het tijdig installeren van updates is.

Open niet zomaar alle bestanden
De ransomware zit vaak verstopt als bijlage of link in een mail. Open daarom nooit mails van afzenders die je niet kent of vertrouwt. Vermijd ook verdachte websites die (illegaal) software beschikbaar stellen. Het kan ook gebeuren dat een bijlage een andere extensie meekrijgt dan het in werkelijkheid heeft. Zo kan een bijlage waarvan je denkt dat het een afbeelding is, een .exe, .vbs of .scr-bestand zijn. Dit kan duiden op een virus.

Verbreek  de verbinding
Als er een onbetrouwbaar of onbekend proces voorbijkomt, verbreek dan direct de verbinding met het internet of andere netwerkconnecties. Zo voorkom je verspreiding van de infectie.

NIEUWE WETGEVING VOOR 06-NUMMERS

Steeds meer apparaten zoals tablets en dongels krijgen in Nederland een simkaart. Door het toenemen van deze producten verdwijnen de 06-nummers. De 10-cijferige 06-nummers zijn gebruiksvriendelijk en herkenbaar en zou alleen beschikbaar moeten zijn voor mensen die bellen. Om te voorkomen dat 06-nummers opraken krijgen onder andere tablets en dongels een 097-nummer.

Wanneer 097-nummers in plaats van 06-nummers?
Alle telecomaanbieders zijn verplicht om een 097-nummer in te zetten voor alle M2M-aparaten. Een kenmerk hiervan is dat het apparaat meestal zelf gegevens verzendt en dat (bijna) nooit iemand zelf naar het nummer belt. Voor een M2M-toepassing wordt het nummer meestal maar één keer gebeld en wordt daarna geautomatiseerd gekozen.

Wat betekent dit voor u?
Deze ontwikkeling is al even gaande maar is nog niet bij alle providers doorgevoerd. Vodafone heeft voor alle bestaande data-abonnementen de 06-nummers vervangen voor 097-nummers. Dit betreft de M2M abonnementen, de Mobiel Internet abonnementen en de multisims. Nieuwe data-abonnementen die worden aangesloten bij KPN en Tritel krijgen standaard een 097-nummer toegekend. In de loop van dit jaar worden alle data-abonnementen (Data Only en de Zakelijk Mobiel Data Groep Sims) die nog actief zijn met een 06-nummer overgezet naar een 097-nummer. U wordt op de hoogte gesteld wanneer dit wordt gedaan. Telfort geeft nog geen 097-nummers uit. Wanneer zij dit doen is nog niet bekend.

 

TEAM TRITEL WINT TIJDENS AZ GOLF OPEN 2017

Dat spelletjes er zijn om te winnen bewezen Bart van der Does, Huub Tummers (VanHier), John van Winden (vb&t VvE diensten) en Erwin Rensen (The New Motion) tijdens de AZ Golf Open 2017. Tijdens deze veertiende editie die op woensdag 24 mei plaatsvond, wonnen ze de eerste prijs! Onder leiding van onze collega Bart van der Does traden ze aan met een flight van vier deelnemers en namen ze het op tegen de andere teams met een prachtig eindresultaat.

IRRITANT…


 

 

Nieuwsbrief 19