6 tips om je dataverbruik te beperken

Ga je binnenkort op vakantie naar het buitenland? In sommige gevallen kan je niet internetten zoals je dat thuis gewend bent. Om je te helpen geven we je tips waarmee je je dataverbruik kunt beperken.

1)  Inzicht

Het is belangrijk om inzicht te krijgen hoeveel data je nu precies gebruikt. Want als je weet welke apps het meeste data verbruiken, weet je ook welke apps je niet te vaak moet openen. Waar je dit kunt zien, is afhankelijk van je toestel. In het algemeen staat dit bij de instellingen onder het kopje (mobiel) dataverbruik. In het artikel ‘Zo krijg je inzicht in je mobiel dataverbruik‘ leggen wij het verder uit.

2) Sla video’s en nummers op voor later

Video- en muziekbestanden zijn vaak groot.  Als je ze downloadt via 4G, slurp je data. Wil je toch naar die ene serie kijken wanneer je op vakantie bent? Zet een aantal afleveringen (of misschien wel een hele film) offline. Je kunt dan je serie kijken waar en wanneer je wilt. Dit kan natuurlijk ook met muziek. Handig voor wanneer je met de auto op vakantie gaat en je niet iedere keer weer naar de radio wilt luisteren waarvan je de taal niet begrijpt! Let op: Download je muziek en/of video van te voren en wanneer je aangesloten zit op een WiFi-netwerk.

3) Verlaag de videokwaliteit

Kan je de video niet offline zetten maar wil je toch dat ene filmpje bekijken? Zet dan de videokwaliteit lager om je dataverbruik te beperken. Automatisch staat de kwaliteit op ‘Automatisch’ en daardoor pakt hij de kwaliteit die het best aansluit op je verbinding. Met een normale verbinding (720P) kom je al snel uit op 2 GB per uur. Gebruik je dan data buiten je bundel, dan kan het je veel gaan kosten. Hieronder is te zien hoeveel MB je naar schatting gebruikt per seconde, minuut of per uur.

Videokwaliteit Verbruik per seconde Per minuut Per uur
2160P (4K) 4.4 – 10.6 MB (35 – 85 Mbps) 264 MB 15 840 MB
1140P (2K) 2 – 3.75 (16 – 30 Mbps) 120 MB 7200 MB
1080P 1 – 1.88 (8 – 15 Mbps) 60 MB 3600 MB
720P 0.6 – 1.2 (5 – 9.5 Mbps) 36 MB 2160 MB
480P 0.31 – 0.5 (2.5 – 4 Mbps) 18.6 MB 1116 MB
360P 0.12 – 0.19 (1 – 1.5 Mbps) 7.2 MB 432 MB

4) Schakel Auto-Play modus uit

Video’s op sociale media zijn HOT. Je hoeft de app’s van Facebook of Instagram maar te openen en je ziet al snel een filmpje. Is het je opgevallen dat deze video’s automatisch starten? Onopgemerkt vreet dit veel data. Om dit te voorkomen, kan je Auto-Play uitzeten. In de Facebook app kan je dit doen door naar Instellingen > Video’s > Video’s automatisch afspelen te gaan. Zet hier video’s automatisch afspelen uit. Bij Instagram kan je de feature niet helemaal uitzetten maar je kan wel de data besparende modus aanzetten. Dit kan je doen door in de app naar de instellingen te gaan en om vervolgens naar mobiel dataverbruik te gaan. Zet minder data gebruiken aan.

5) Sluit apps welke je niet gebruikt

Zonder dat je het merkt gebruik je veel verschillende apps. Als je deze nooit sluit kan het zo zijn dat je veel apps op de achtergrond hebt draaien. Deze apps verversen zich op de achtergrond en gebruiken dus MB’s. Sluit daarom alle apps die je niet meer gebruikt. In iOS doe je dit door dubbel op de homeknop te drukken en dan de apps weg te ‘vegen’. Op Android telefoons doe je dit op dezelfde manier maar dan druk je op de linker knop naast de homeknop.

6) Een grotere databundel

Wil je blijven internetten zoals je dat altijd doet? Dan kan je ook kiezen om een grotere databundel te nemen. Ben je klant van Tritel en wil je weten wat er voor jou mogelijk is? De afdeling mobiel denkt graag met je mee.

Ook wanneer je nog geen klant bent maar wel een zakelijk mobiel abonnement wilt hebben staat de afdeling mobiel voor je klaar. Neem contact op met Tritel via info@tritel.nl of bel 072 – 711 2 711 (optie 3).

Interessante links

  • Wat te doen als je mobiele data niet werkt in het buitenland

Je mobiele data werkt niet? Dit moet je doen.

Alles heb je voor je vakantie geregeld. Je vlucht, het hotel en je vervoer van en naar je hotel. De koffers zijn ingepakt en je hebt ook nagedacht of je je databundel in het buitenland [...]

  • Zo krijg je inzicht in je mobiel dataverbruik

Zo krijg je inzicht in je mobiel dataverbruik

Maak je gebruik van een zakelijk mobiel toestel en dus data? Dan is het goed om te weten wat je dataverbruik precies is. In sommige gevallen deel je je data met je collega's. Is jouw [...]

  • Roaming EU landen per provider

Roaming EU landen per provider

EU roaming landen. Je gaat op vakantie, maar in welke landen kun je eigenlijk 'gratis' gebruik maken van roaming? Normaal gesproken zet je roaming uit in het buitenland. Dit doe je omdat je anders roamingkosten [...]

Alleen een incognito venster is niet genoeg!

Je smartphone bevat een verzameling persoonlijke gegevens, wachtwoorden en bestanden. Als je een vreemde geen toegang tot je smartphone wilt geven, moet je stappen ondernemen om je veiligheid op openbare Wi-Fi netwerken te beschermen met [...]