Tritel Mobiele bedreigingen

5 mobiele bedreigingen waar je jezelf tegen kunt beschermen en hoe

Wist je dat het aantal mobiele bedreigingen dat je telefoon tegenkomt elk jaar toeneemt? Het aantal nieuwe typen mobiele malware is zelfs met 54 procent gestegen in 2017 ten opzichte van 2016.

Het slechte nieuws houdt daar niet op. Zodra je telefoon is gehackt, kunnen andere apparaten de volgende zijn als ze zijn aangesloten. Dat komt omdat je algemene online beveiliging slechts zo sterk is als de zwakste schakel in je keten van aangesloten apparaten. Malware kan zich via het netwerk verspreiden van de gehackte telefoon naar je tablet of een ander mobiel apparaat.

In dit artikel leggen we de vijf mobiele bedreigingen uit en leggen we uit hoe je jezelf daartegen kunt beschermen. 

Madware en spyware

Madware is een afkorting voor mobiele adware. Het is een script of programma dat op je telefoon is geïnstalleerd, vaak zonder je toestemming. Zijn werk? Om je gegevens te verzamelen om je beter te kunnen benaderen met advertenties. Daar komt nog bij dat madware vaak met spyware gepaard gaat.

Spyware verzamelt gegevens over je op basis van je internetgebruik en stuurt deze door naar een derde partij. Die gegevens worden vervolgens gekocht en gebruikt door bedrijven om je advertenties te sturen. Echter, het zien van meer advertenties is het minste van je zorgen als het gaat om spyware. Het verzamelt ook informatie over je locatie, internetgebruik en zelfs je contacten. Dit maakt het niet alleen een probleem voor jou, maar misschien ook voor iedereen die je kent.

Virussen en Trojan horses

Virussen en trojan horses kunnen ook je mobiele apparaten aanvallen. Ze zijn meestal gekoppeld aan wat legitieme programma’s lijken te zijn. Ze kunnen dan je mobiele apparaat kapen en de informatie die het in zijn bezit heeft of waartoe het toegang heeft, zoals je bankgegevens. Virussen en trojan horses staan er ook bekend om premium tekstberichten te versturen die duur kunnen zijn.

Drive-by downloads

Drive-by downloads verwijst naar malware die zonder toestemming op je apparaat is geïnstalleerd. Als je de verkeerde website bezoekt of de verkeerde e-mail opent, word je  mogelijk blootgesteld aan een drive-by-download die automatisch een kwaadaardig bestand op je mobiele apparaat installeert. Het bestand kan van alles zijn, van adware, malware of spyware tot iets ergers, zoals een bot, die je telefoon kan gebruiken om kwaadaardige taken uit te voeren.

Browser exploits

Browser exploits profiteren van bekende beveiligingsfouten in je mobiele browser. Browser exploits werkt ook tegen andere toepassingen die met uw browser werken, zoals een PDF-lezers. Als je ziet dat de homepage of zoekpagina van je mobiele browser onverwacht is veranderd, kan dit een teken zijn dat je het slachtoffer bent van browser exploit.

Phishing en grayware apps

Phishing apps zijn een nieuwe kijk op een oud thema. In het verleden stuurden criminelen e-mails die uit een vertrouwde bron leken te komen. Ze vroegen om persoonlijke informatie, zoals je wachtwoord, in de hoop dat je genoeg vertrouwen zou hebben om te reageren. Phishing-apps zijn ontworpen om eruit te zien als echte apps en het kleinere scherm van een mobiel apparaat kan het nog moeilijker maken om het verschil te zien. Deze nep-apps verzamelen in het geheim de informatie die je invoert – wachtwoorden, rekeningnummers en meer.

Grayware-apps zijn niet helemaal kwaadaardig, maar ze kunnen lastig zijn omdat ze gebruikers vaak blootstellen aan risico’s op het gebied van privacy. In feite vond Symantec dat 63 procent van de Grayware-apps het telefoonnummer van het getroffen apparaat lekken en 37 procent de locatie van het apparaat aanbiedt.

Mobiele bedreigingen klinken misschien eng, maar hier zijn zes stappen die je kunt nemen om jezelf daartegen te beschermen.

  • Houd je software up-to-date. Slechts 20 procent van de Android-apparaten draait op de nieuwste versie en slechts 2,3 procent op de laatste versie. Alles van je besturingssysteem tot je sociale netwerkapps zijn potentiële gateways voor hackers om je mobiele apparaat in gevaar te brengen. Het up-to-date houden van software zorgt voor de beste bescherming tegen de meeste mobiele veiligheidsbedreigingen.
  • Kies voor mobiele beveiliging. Net als computers hebben mobiele apparaten ook internetbeveiliging nodig. Zorg ervoor dat je mobiele beveiligingssoftware van een vertrouwde provider is en houd deze up-to-date. Met Norton antivirus bescherm je al deze apparaten tegen ongeoorloofde toegang van buitenaf
  • Installeer een firewall. De meeste mobiele telefoons hebben geen enkele vorm van firewallbeveiliging. Het installeren van een firewall bied je veel betere bescherming tegen digitale bedreigingen en stelt je in staat om je online privacy te beschermen.
  • Gebruik altijd een wachtwoord op je telefoon. Vergeet niet dat verlies of fysieke diefstal van je mobiele apparaat ook je informatie in gevaar kan brengen.
  • Download apps van officiële app stores. Zowel de Google Play als de Apple App stores controleren de apps die ze verkopen; app stores van derden doen dat niet altijd. Kopen in bekende app stores zorgt er misschien niet voor dat je nooit een slechte app krijgt, maar het kan wel helpen om je risico’s te verminderen.
  • Lees altijd de overeenkomst met de eindgebruiker. Lees de kleine lettertjes voordat je een app installeert. Grayware-leveranciers vertrouwen erop dat je hun servicevoorwaarden niet leest en hun kwaadaardige software op je apparaat toestaat.

Maak je nog niet gebruik van zakelijke mobiele telefonie en zou je hier iets meer informatie over willen hebben? Bel ons op via 072 711 2 711 of stuur een mail naar info@tritel.nl.